Home

INFO \ Over de fotograaf

 

Over de fotograaf 

Over de fotograaf

Ernest Kox (1958) was als twintiger een enthousiast smalfilmer. Hij maakte tientallen animatie- en tekenfilmpjes, maar haakte af toen video de smalfilm volledig overschaduwde.

De DTP-er uit Hapert ging paddenstoelen fotograferen. Meer dan tien jaar reisde hij stad en land af om de enorme variëteit van deze schimmelsoort in beeld te brengen. Hij stapte over naar insecten, (tuin-)vogels en landschappen, toen hij alle paddenstoelen die in de lage landen te vinden zijn, zo langzamerhand wel verzameld had.

 Vanaf 2008 fotografeert hij digitaal en legt hij zich helemaal toe op de eigen regio om vervolgens te ontdekken dat de Kempische natuur veel omvangrijker is dan hij altijd had gedacht. Soms wel twee dagen in de week besteedt Kox aan zijn passie. Met zwaar beladen tassen fietst hij naar de Neterselsche Heide, de vennen tussen Bladel en Postel, de Plateaux in Bergeijk, de Cartierheide, de Kleine Beerze tussen Duizel en Vessem en zoekt hij de plekken op waar je met de auto nauwelijks kunt komen. Al zijn apparatuur sjouwt hij mee. ‘Want ik vergeef het me nooit als ik toevallig nèt niet de goeie lens bij me heb.’

Audiovisuele presentaties
Om zijn presentaties meer dynamiek te geven vult hij zijn fotorepertoire aan met videobeelden, mooie timelapse-opnames en vloeiende 'sliders'.
Deze originele en creatieve presentaties variëren in lengte van 2 tot 18 minuten. Zijn (spannende) vorm van presenteren zult u bij niemand tegenkomen!

Digitale kunst
De verzameling foto’s van Ernest Kox is indrukwekkend. Honderden insecten. Van libelles met hun vliesdunne vleugels vol waterparels, torren met rode schildjes tot groene sabelsprinkhanen. Maar ook andere dieren: van behaarde rupsen tot eekhoorntjes in de tuin. En dan zijn er nog de landschappen. De opgaande zon op de Cartierheide, berkenbomen onder een dikke laag rijp met een helblauwe hemel als achtergrond, maar ook de kleurenpracht van de esdoorn in de herfst. Tevens zijn de vele sfeervolle beelden van paddestoelen een lust voor het oog. Zijn website bevat slechts een klein deel van zijn omvangrijke collectie natuurbeelden.